Informatie over de kosten voor zwangerschap, bevallen en kraamzorg die door de zorgverzekering vergoed worden.
Veel van de zorg rond zwangerschap, bevallen en kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering. Maar niet alles! Hier vertellen we u wat er in de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed aan zwangere vrouwen, aan kosten bij het bevallen en voor kraamzorg, en voor welke kosten bij zwangerschap, bevalling en kraamzorg u zich aanvullend moet verzekeren.
Zwangere vrouwen stellen heel andere eisen aan hun zorgverzekering voor het jaar van hun bevalling dan andere vrouwen en mannen, en ook dan ze in andere jaren doen waarin ze niet zwanger zijn.
Vergoeding verloskundige zorgverzekering
De kosten voor de verloskundige wordt door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed. Daarvoor maakt het dus niet uit welke zorgverzekering u kiest.
Wel krijgt u, als u zonder medische noodzaak, in een ziekenhuis bevalt te maken met een eigen bedrage. De kosten voor een ziekenhuis bevalling zijn namelijk veel hoger van die van een thuisbevalling. Verderop deze pagina meer informatie over bevallen in het ziekenhuis.
Vergoeding kraamzorg zorgverzekering
Ook de kraamzorg wordt door de basisverzekering vergoed. Maar in tegenstelling tot bij de verloskundige is er bij de kraamzorg een eigen bijdrage van toepassing voor ieder uur dat u kraamzorg ontvangt.
Wilt u deze eigen bijdrage in de kosten voor kraamzorg ook vergoed hebben? Dan dient u zich aanvullend te verzekeren voor kraamzorg.
De door de basisverzekering gedekte kraamzorg gaat om minimaal 24 uur (daar heeft u dus recht op) en maximaal 80 uur (als dat nodig is). Deze uren worden over tien dagen verdeeld, allen na de bevalling.
De kraamhulp zorgt gedurende die uren voor de gezondheid van moeder en baby en geeft hulp en uitleg over de babyverzorging en zaken als borstvoeding.
Eigen bijdrage kraamzorg
De eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt 4,30 euro voor ieder uur dat u kraamzorg krijgt. Deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico.
Eigen bijdrage kraamzorg vergoed door de zorgverzekering
Veel zorgverzekeraars bieden één of meerdere aanvullende pakketten aan die kraamzorg vergoeden. Vaak betreft dat een volledige vergoeding van de eigen bijdrage, maar soms ook bedraagt de vergoeding maar een percentage van het eigen risico.
Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.
Bevallen in het ziekenhuis
Bevalt u uit noodzaak in het ziekenhuis, dan worden de kosten door de basisverzekering gedekt.
Maar is het uw eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder medische noodzaak, dan dient u zich om de kosten voor het bevallen in het ziekenhuis vergoed te krijgen aanvullend te verzekeren.
Omdat u dit van te voren al vaak weet kunt u hier bij de keuze van uw zorgverzekering rekening mee houden. Er zijn namelijk nogal wat verschillen per verzekering en verzekeraar.
Voor de meerkosten van het (niet noodzakelijk) bevallen in het ziekenhuis betaalt u een eigen bijdrage. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de eigen bijdrage voor volledig. Maar er zijn ook aanvullende zorgverzekeringen die wel voor 100% vergoeden, maar dan maar tot een maximaal bedrag.
Dat maximaal te vergoeden bedrag kan een miezerige 50 euro zijn, maar de limiet kan ook boven de 500 euro liggen. Ook zijn er enkele zorgverzekeringen die 60% of 75% van de totale eigen bijdrage vergoeden.
Kortom er is veel verschil in de vergoeding voor de eigen bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis tussen de zorgverzekeringen. Kijk in het bovenaan genoemde overzicht met vergoedingen voor bevallen in het ziekenhuis om alle betreffende zorgverzekeringen en hun dekkingen in één handig overzicht te zien.
OHRA meegroeiservice
U weet voor 1 januari vaak niet of u het komende jaar zwanger wordt en gaat bevallen. Dit is een sterk punt van de Meegroeiservice van OHRA. Dankzij de Meegroeiservice kunt u uw aanvullende verzekering tussentijds één keer per jaar wijzigen. Bijvoorbeeld als u zwanger bent.
Handig want OHRA heeft speciaal voor jonge ouders twee aanvullende verzekeringen samengesteld waar u dan gebruik van kunt maken. Kijk bij de OHRA zorgverzekering voor alle informatie.
FBTO module gezinsplanning
Ook bij FBTO kunt u zich nog gedurende het jaar voor het eigen risico verzekeren. Dat kan door de aanvullende module Gezinsplanning aan te zetten. Dat kan per de eerste van iedere maand. Kijk bij de FBTO zorgverzekering voor meer informatie.
Samenvatting:
Wat is de beste zorgverzekering zwangere vrouwen? Hier vind u alle informatie, prijzen en vergoedingen per zorgverzekering voor zwangerschap, bevallen en kraamzorg. Met vergoedingen kraamhulp, verloskundige en eigen bijdrage bevalling ziekenhuis als deze ziekenhuis bevalling niet noodzakelijk is. Speciale aandacht is er voor de FBTO gezinsplanning verzekering en kraamzorg via de OHRA meegroeiservice voor zwangere vrouwen.