Vergoeding bevallen en kraamhulp zorgverzekering

Verloskundige

Vrouwen die zwanger zijn  stellen heel andere eisen aan hun zorgverzekering voor dat jaar van hun bevalling dan andere vrouwen en mannen. De verloskundige wordt door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed. Daarvoor maakt het dus niet uit welke zorgverzekering u kiest.

Wel krijgt u, als u zonder medische noodzaak, in een ziekenhuis bevalt te maken met een eigen bedrage. De kosten voor een ziekenhuis-bevalling zijn namelijk veel hoger. Verderop deze pagina meer informatie over bevallen in het ziekenhuis.

Kraamzorg

Ook de kraamzorg wordt door de basisverzekering vergoed. Maar in tegenstelling tot bij de verloskundige is er bij de kraamzorg een eigen bijdrage van toepassing voor ieder uur dat u kraamzorg ontvangt. Wilt u deze kosten ook vergoed hebben? Dan dient u zich daarvoor aanvullend te verzekeren.

De meeste zorgverzekeraars bieden één of meerdere aanvullende pakketten aan die kraamzorg vergoeden. Vaak betreft dat een volledige vergoeding van de eigen bijdrage, maar soms ook bedraagt de vergoeding maar een percentage van het eigen risico.

TIP: Kijk in het overzicht van vergoeding kraamzorg per zorgverzekering voor de vergoeding (en prijs) van iedere aanvullende zorgverzekering.

 

Bevallen in het ziekenhuis

Bevalt u uit noodzaak in het ziekenhuis, dan worden de kosten door de basisverzekering gedekt. Maar is het uw eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder medische noodzaak, dan dient u zich hiervoor aanvullend te verzekeren. Omdat u dit van te voren al vaak weet kunt u hier bij de keuze van uw zorgverzekering rekening mee houden. Er zijn namelijk nogal wat verschillen per verzekering en verzekeraar.

Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de eigen bijdrage voor 100%. Maar er zijn er ook die een maximale vergoeding geven, alleen een percentage, of alleen de verloskamer.

Tip: Kijk in het overzicht van vergoedingen voor bevalling in ziekenhuis per zorgverzekering voor de vergoeding van iedere zorgverzekering op dit gebied.

OHRA meegroeiservice

U weet voor 1 januari vaak niet of u het komende jaar zwanger wordt en gaat bevallen. Dit is een sterk punt van de Meegroeiservice van OHRA. Dankzij de Meegroeiservice kunt u uw aanvullende verzekering tussentijds één keer per jaar wijzigen. Bijvoorbeeld als u zwanger bent.

Handig want OHRA heeft speciaal voor jonge ouders twee aanvullende verzekeringen samengesteld waar u dan gebruik van kunt maken. Kijk bij OHRA voor alle informatie.

 

FBTO module gezinsplanning

Ook bij FBTO kunt u zich nog gedurende het jaar voor het eigen risico verzekeren. Dat kan door de aanvullende module Gezinsplanning aan te zetten. Dat kan per de eerste van iedere maand. Kijk bij FBTO voor meer informatie.