Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectieve korting meer geven op de premie van de basis zorgverzekering. Hiervoor is gekozen om de premies van de verschillende zorgverzekeringen veel inzichtelijker te maken en het vergelijken van zorgverzekeringen makkelijker en duidelijker.
De collectieve korting is in 2006 in het leven geroepen om werkgevers en verenigingen in staat te stellen hun werknemers of leden een korting op de zorgverzekering aan te bieden. Het had echter tot gevolg dat veel zorgverzekeraars eerst hun premie hoger maakte dan nodig, om vervolgens jan en alleman korting aan te bieden.
Deze korting voor iedereen was een interessant lokkertje die veel klanten over de streep kan trekken omdat ze denken dat ze een hoge korting op een dure zorgverzekering krijgen, terwijl ze in feite het normale bedrag betalen.
Het verschil tussen de officiële zorgpremie en de zorgpremie die een gemiddelde klant in werkelijkheid betaalde was op een gegeven moment al zo groot dat vanaf de zorgverzekering 2020 geen hogere korting dan 5% op de basisverzekering gegeven mocht worden gegeven. En in 2023 werd dat zelfs 0%. Maar in de praktijk hoeft dit voor de klanten niet nadelig te zijn omdat de zorgverzekeraars hun premie zonder korting dan kunnen verlagen.
De zorgververzekeraars reageerden negatief op het plan, maar minster Tamara van Ark noemt de collectieve kortingen een sigaar uit eigen doos.
Een ander nadeel van een collectieve korting is dat werknemers vaak denken dat ze met een collectieve zorgverzekering via hun werkgever goedkoop uit zijn, terwijl ze in werkelijkheid een gemiddeld dure of zelfs dure zorgverzekering afsluiten. Het is daarom altijd belangrijk altijd een vergelijk zorgverzekeringen te doen om te zien of het beter en goedkoper kan. Een vergelijk zorgverzekering doe je via speciale websites in een paar minuten.