Vanaf 2023 geen collectieve korting zorgverzekering meer

Er komt een grote verandering aan op het gebied van de zorgpremie. Vanaf (waarschijnlijk) 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectieve korting meer geven op de premie van de basis zorgverzekering. Dit zal de premies van de verschillende zorgverzekeringen veel inzichtelijker maken en het vergelijken van zorgverzekeringen makkelijker en duidelijker.

De collectieve korting is in 2006 in het leven geroepen om werkgevers en verenigingen in staat te stellen hun werknemers of leden een korting op de zorgverzekering aan te bieden. Inmiddels zijn er echter veel zorgverzekeraars die eerst hun premie hoger maken dan nodig en vervolgens jan en alleman korting aanbieden. Deze korting voor iedereen is een interessant lokkertje die veel klanten over de streep kan trekken omdat ze denken dat ze een hoge korting op een dure zorgverzekering krijgen, terwijl ze in feite het normale bedrag betalen.

Het verschil tussen de officiële zorgpremie en de zorgpremie die een gemiddelde klant in werkelijkheid betaalde was op een gegeven moment al zo groot dat vanaf de zorgverzekering 2020 geen hoge korting dan 5% op de basisverzekering gegeven mag worden. Dit wordt dan in 2023 dus 0%, maar in de praktijk zal dit voor de klanten niet nadelig hoeven te zijn omdat de zorgverzekeraars hun premie zonder korting dan kunnen verlagen.

De zorgververzekeraars reageren negatief op het plan, maar minster Tamara van Ark noemt de collectieve kortingen een sigaar uit eigen doos.

Een ander nadeel van een collectieve korting is dat werknemers vaak denken dat ze met een collectieve zorgverzekering via hun werkgever goedkoop uit zijn, terwijl ze in werkelijkheid een gemiddeld dure of zelfs dure zorgverzekering afsluiten. Het is daarom altijd belangrijk altijd een vergelijk zorgverzekeringen te doen om te zien of het beter en goedkoper kan. Een vergelijk zorgverzekering doe je via speciale websites in een paar minuten.

korting zorgverzekering premie