Informatie over vergoedingen door de zorgverzekering voor mensen met diabetes (suikerziekte).
Mensen met diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) doen vaker een beroep op hun zorgverzekering dan de gemiddelde andere Nederlander. Een diabeet heeft immers continue hulpmiddelen en medicijnen zoals insuline nodig en een diabeet onder controle van specialisten. Een goede zorgverzekering is dus erg belangrijk voor mensen met diabetes (diabeten).
Vergoedingen diabetes door basisverzekering
Gelukkig worden veel medicijnen, hulpmiddelen en controles door de basisverzekering vergoed. De huisarts, de specialist en hulpmiddelen als de insulinepen, de bloedsuiker-meter, de teststrips, en alle naalden worden allemaal netjes volledig door de basisverzekering vergoed.
Per insulinesoort wordt er altijd 1 insulinepen vergoed (de meeste diabeten gebruiken 2 soorten insuline). Maar voor wat betreft een reserve-pen zitten niet alle zorgverzekeraars op één lijn. En dat terwijl de insulinepen van levensbelang is voor een diabeet en altijd kapot kan gaan! De aanschaf van een reservepen is verstandig, maar controleer even of een extra insulinepen vergoed wordt voor u er één aanschaft.
Na drie jaar mag u opnieuw een insulinepen aanschaffen omdat de pen dan afgeschreven is. Functioneert de insulinepen nog goed, dan kunt u deze mooi als reserve insuline pen gebruiken.
De vergoeding insulinepomp is vergelijkbaar. Ook de insulinepomp wordt door de basisverzekering vergoed. Hiervoor is wel een verwijzing van een specialist nodig. Check voor de zekerheid altijd even bij de servicedesk van uw zorgverzekering of de aanschaf in orde is. Deze controle bij de zorgverzekeraar is altijd verstandig bij grote uitgaven aan diabetes hulpmiddelen.
Voor de bloedsuikermeter geldt dat u er één per drie jaar kunt declareren. Is uw bloedsuikermeter eerder defect? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Normaal gesproken krijgt u van de zorgverzekeraar de nieuwe bloedsuikermeter vergoed, deze is immers voor iemand met diabetes van groot belang.
Vergoed of niet vergoed?
Tegenwoordig vergoeden zorgverzekeraars niet meer zomaar alle merken medicijnen en hulpmiddelen. Check als u een nieuwe zorgverzekeraar hebt of als er bij u pas diabetes geconstateerd is voor de zekerheid of de middelen die u gaat bestellen vergoed worden.
De grote leveranciers van diabetesmaterialen zoals Bosman en Mediq zijn ook op de hoogte van deze vergoedingen per zorgverzekeraar en kunnen u hierbij adviseren en helpen.
Vaak worden alleen bepaalde modellen of merken insuline, insulinepennen, teststrips en bloedsuikermeters vergoed. En dan gaat het natuurlijk om de goedkope diabetes materialen. Tegenwoordig heeft de zorgverzekeraar een grote vinger in de pap van wat u spuit en slikt en met welke materialen.
Eigen risico bij diabetes
Hou hierbij wel rekening met het eigen risico. Iemand met diabetes doet er verstandig aan geen vrijwillig eigen risico te nemen bij diens zorgverzekering. De jaarlijkse kosten voor bijvoorbeeld insuline zullen de 385 euro (verplicht eigen risico) altijd ver overstijgen. Kies daarom als diabeet altijd voor het laagste eigen risico bij het afsluiten van uw zorgverzekering.
De kosten voor de huisarts gaan niet ten koste van het eigen risico, maar insuline en andere medicijnen wel. Ook bij bloedonderzoek geldt het eigen risico.
Een diabeet is met een vrijwillig eigen risico altijd slechter af. Hou het lekker bij die verplichte 385 euro!
Dieetadvies
Overgewicht is nadelig bij diabetes omdat het de insulineopname hindert. Volgens de basisverzekering heeft iedereen recht op drie uur dieetadvies per jaar.
Vaak is dit voor diabeten te weinig. Voor vergoeding voor meer uren bent u echter aangewezen op een aanvullende verzekering voor de diëtist.
Voetbehandeling
Bij mensen met diabetes kunnen wondjes aan de voeten slechter genezen. Daardoor wordt voetcontrole gedekt door de basisverzekering. hebben mensen met zorgprofiel 2 of hoger recht op vergoeding voor voetbehandelingen door de podotherapeut en/of pedicure. Uw huisarts of diabetes-specialist bepaalt uw zorgprofiel. Is uw zorgprofiel lager dan 2, dan kunt u alleen vergoeding aanvragen voor voetbehandelingen als u daarvoor aanvullend verzekerd bent.
Brillen en lenzen
Diabetes kan tot oogproblemen leiden door aantasting van de bloedvaten in de ogen. Helaas zijn er in de basisverzekering hiervoor geen voorzieningen voor diabeten. Ook als diabeet moet u zich hiervoor aanvullend verzekeren voor brillen en lenzen.
Tip: Mensen met diabetes kunnen een korting krijgen op hun zorgverzekering.
Zie ook: Alle vergoedingen zorgverzekeringen
Samenvatting:
Iemand met diabetes heeft veel materialen en zorg nodig. Gelukkig wordt de basis diabetes zorg door de basis zorgverzekering vergoed. U hoeft zich als diabeet daar niet aanvullend voor te verzekeren. Een insulinespuit, insulinepomp of bloedsuikermeter wordt door de basisverzekering vergoed. Ook de insuline, insulinenaalden, testnaalden en teststrips worden vergoed. Wel gaan deze vergoedingen ten koste van het eigen risico, en de keuze uit soort insuline, diabetes materialen en diabetes hulpmiddelen is vaak niet vrij. Voor aanschaf van een nieuwe insulinepomp, insulinespuit of bloedsuikermeter kunt u het best uw zorgverzekeraar contacten om de vergoeding te checken.