Vergoeding diabetes zorgverzekering

Mensen met diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) doen vaker een beroep op hun zorgverzekering dan de gemiddelde andere Nederlander. Ze hebben immers continue hulpmiddelen en medicijnen zoals insuline nodig en staan onder controle van specialisten. Een goede zorgverzekering is dus erg belangrijk voor mensen met diabetes (diabeten).

Basisverzekering

Gelukkig worden veel medicijnen, hulpmiddelen en controles door de basisverzekering vergoed. De huisarts, de specialist en hulpmiddelen als de insulinepen, de bloedsuiker-meter, de teststrips, en alle naalden worden allemaal netjes volledig door de basisverzekering vergoed.

Per insulinesoort wordt er altijd 1 insulinepen vergoed (de meeste diabeten gebruiken 2 soorten insuline). Maar voor wat betreft een reserve-pen zitten niet alle zorgverzekeraars op één lijn. En dat terwijl de insulinepen van levensbelang is voor een diabeet en altijd kapot kan gaan! De aanschaf van een reservepen is verstandig, maar controleer even of een extra insulinepen vergoed wordt voor u er één aanschaft.

Na drie jaar mag u opnieuw een insulinepen aanschaffen omdat de pen dan afgeschreven is. Functioneert de insulinepen nog goed, dan kunt u deze mooi als reserve insulinepen gebruiken.

Ook de insulinepomp wordt door de basisverzekering vergoed. Hiervoor is wel een verwijzing van een specialist nodig. Check voor de zekerheid altijd even bij de servicedesk van uw zorgverzekering of de aanschaf in orde is. Deze controle is altijd verstandig bij grote uitgaven.

Voor de bloedsuikermeter geldt dat u er één per drie jaar kunt declareren. Is uw bloedsuikermeter eerder defect? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Over het algemeen krijgt u dan wel goedkeuring.

Vergoed of niet vergoed?

Tegenwoordig vergoeden zorgverzekeraars niet meer zomaar alle merken medicijnen en hulpmiddelen. Check als u een nieuwe zorgverzekeraar hebt of als er bij u pas diabetes geconstateerd is voor de zekerheid of de middelen die u gaat bestellen vergoed worden.

De grote leveranciers van diabetesmaterialen zoals Bosman en Mediq zijn ook op de hoogte van deze vergoedingen per zorgverzekeraar en kunnen u hierbij adviseren en helpen.

Eigen risico

Hou hierbij wel rekening met het eigen risico. Iemand met diabetes doet er verstandig aan geen vrijwillig eigen risico te nemen bij diens zorgverzekering. De kosten voor bijvoorbeeld insuline zullen de 385 euro (verplicht eigen risico) altijd overstijgen.

De kosten voor de huisarts gaan niet ten koste van het eigen risico, maar insuline en andere medicijnen wel. Ook bij bloedonderzoek geldt het eigen risico.

Een diabeet is met een vrijwillig eigen risico altijd slechter af. Hou het lekker bij die verplichte 385 euro!

Dieetadvies

Overgewicht is nadelig bij diabetes omdat het de insulineopname hindert. Volgens de basisverzekering heeft iedereen recht op drie uur dieetadvies per jaar.

Vaak is dit voor diabeten te weinig. Voor vergoeding voor meer uren bent u echter aangewezen op een aanvullende verzekering voor de diëtist.

Voetbehandeling

Bij mensen met diabetes kunnen wondjes aan de voeten slechter genezen. Daardoor wordt voetcontrole gedekt door de basisverzekering. hebben mensen met zorgprofiel 2 of hoger recht op vergoeding voor voetbehandelingen door de podotherapeut en/of pedicure. Uw huisarts of diabetes-specialist bepaalt uw zorgprofiel. Is uw zorgprofiel lager dan 2, dan kunt u alleen vergoeding aanvragen voor voetbehandelingen als u daarvoor aanvullend verzekerd bent.

Brillen en lenzen

Diabetes kan tot oogproblemen leiden door aantasting van de bloedvaten in de ogen. Helaas zijn er in de basisverzekering hiervoor geen voorzieningen voor diabeten. Ook als diabeet moet u zich hiervoor aanvullend verzekeren voor brillen en lenzen.

Tip: Mensen met diabetes kunnen een korting krijgen op hun zorgverzekering.